Σελίδες

6 Νοε 2012

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών στο ερώτημα των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Αιτ/νίας, Μαρίας Τριανταφύλου και Γιώργου Βαρεμένου για την

υπόθεση των νερών της ορεινής Ναυπακτίας. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χρησιμοποιεί στην ουσία ένα έγγραφο που υπογράφεται από τον Απόστολο Κατσιφάρα, μετά από εισήγηση λογικά της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας στο νομό, στο οποίο με λίγα λόγια λέει αυτά που υποστήριζε το καλοκαίρι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγιεινής.
Στην απάντηση γίνεται αναφορά στις εποπτικές αρμοδιότητες που έχει η υπηρεσία της Περιφέρειας, αλλά και σε αυτές που έχει ο δήμος, και οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, αφού αυτός είναι ο αρμόδιος για την τήρηση των κανόνων αλλά και την πραγματοποίηση παρεμβάσεων προκειμένου το νερό να είναι κατάλληλο. Όσον αφορά τώρα στο «ζουμί της ιστορίας αναφέρει συγκεκριμένα η απάντηση:
«(…)Η ακαταλληλότητα του νερού των δικτύων ποσίμου στις ορεινές Δημοτικές Ενότητες του νυν δήμου Ναυπακτίας και η εξ αυτής απαγόρευση για ανθρώπινη κατανάλωση εξελίσσεται σε βάθος χρόνου.
Από το έτος 2000 με έγγραφά μας (…) ζητήσαμε σε όλη την ορεινή Ναυπακτία(…) , τόσο βελτιωτικά συγκεκριμένα μέτρα, όσο και από το 2003 τη διακοπή ποσιμότητας του νερού ανάλογα με τα ευρήματα. Από τη δειγματοληψία και την υγειονομική αναγνώριση του 2011 διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση συνεχιζόταν η ίδια και ζητήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα εκ νέου από την καινούρια δημοτική αρχή (…), η οποία σύμφωνα με τη ΚΥΑ (…) είναι υπεύθυνη για την τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων από τη νομοθεσία, για την ασφάλεια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Οι απαγορεύσεις χρήσης του νερού όπου συστήθηκαν ουδέποτε είχαν αρθεί αφού δεν διαπιστώναμε τόσο από τις δειγματοληψίες όσο κια από τις επιτόπιες υγειονομικές αναγνωρίσεις τη βελτίωση των συνθηκών των δικτύων, τα περισσότερα των οποίων σημειωτέο θα παρείχαν πόσιμο νερό μόνο με εφαρμογή απολύμανσης.
Η υπηρεσία μας ως αρμόδια αρχή ελέγχου και στα πλαίσια των εργαστηριακών δυνατοτήτων (…)ξεκίνησε νέα διαδικασία δειγματοληψίας και υγειονομικής αναγνώρισης, σε ορεινές περιοχές με μεγάλες οδικές αποστάσεις και πληθώρα δικτύων μη καταγεγραμμένων, ενώ συνεχώς με τηλεφωνικές υπενθυμίσεις τόσο στη ΔΕΥΑΝ όσο και στη δημοτική αρχή Ναυπακτίας, ζητούσαμε επίμονα ενέργειες και μέτρα(…)».
Αυτά αναφέρει για την υπόθεση, προσθέτοντας στο τέλος ότι η υπηρεσία της Περιφέρειας ενημέρωσε άμεσα το δήμο και το ειρηνοδικείο για το θέμα με έγγραφό της στις 29 Αυγούστου, επαναλαμβάνοντας όμως με έμφαση ότι ουδέποτε υπήρξε άρση της απαγόρευσης χρήσης των νερών, αλλά απαίτηση της εφαρμογής μέτρων που θα τα καταστήσουν κατάλληλα.

πηγή:Lepanto rtv

Δεν υπάρχουν σχόλια: